tr en

Protezler hangi aşamalarda yapılır?

İlk olarak bir ölçü kaşığı ve protezi yapmak için uygun ölçü materyali ile ağzın ilk ölçüsü alınır. Standart kaşıklara göre ağız için çok daha uygun olan ilk ölçülerin alçı modellerinde kişiye özel ölçü kaşıkları yapılır ve bu kaşıklarla ölçü daha net olur. İkinci ölçümlerden elde edilen modeller üzerinde yapılan mum şablonları, hastanın kaybettiği dişleri ve diğer dokuları korunacak ve hastanın kaybolan estetik, konuşma ve çiğneme fonksiyonlarını doğru bir şekilde geri kazandırabilecek şekilde düzenlenir. Mum şablonları, yapay dişlerin olacağı yerde olacak şekilde hazırlanır. Hazırlanan mum şablonları hastaya göre seçilen yapay dişler hastanın ağzına yerleştirilerek incelenir. Protezler doktor ve hasta tarafından onaylandıktan sonra laboratuvarda tamamlandıktan sonra hastaya teslim edilir. Teslim edilen protezin destek dokusuna zarar vermemek için kontrol önce daha sık sonra daha seyrek yapılmalıdır.

Protezlerle nasıl yemek yenir?

Kişi proteze alışana kadar belli bir süre yumuşak yiyecekler ve küçük lokmalar yemelidir. Yavaşça ve her iki taraftan çiğnemeye çalışın. Bu sayede protez eğilmez. Çiğnemeye alıştıktan sonra daha sert yiyeceklere geçerek normal yemeye devam edebilirsiniz.


Gün içinde protez takılmalı mı?

Öncelikle dokuların proteze uyum sağlayabilmesi için gündüz ve gece protez takmak gerekir. Taktıktan sonra protezin altındaki dokuları dinlendirmek için geceleri çıkarılması önerilir.


Protezlerin bakımı ve temizliği nasıl yapılır?

Doğal dişler gibi protezler de günlük olarak temizlenmeli ve yemek artıkları ve plaklardan arındırılmalıdır. Diş fırçalama ağız dokularının sağlığı için olduğu kadar protezlerin temizliği için de çok önemlidir. Protezler için özel hazırlanmış fırçalar veya yumuşak kıllı ve sabunlu diş fırçaları temizlik için kullanılabilir. Protezler darbeye dayanıklı olmadığı için düşerseniz kolayca kırılabilirler. Bu nedenle protezleri bir havlu veya bir kap su ile temizleyin; Düşme ve kırılmaya karşı önlem olarak alınabilir. Protezler kullanılmadıklarında kurumamalıdır, bu nedenle kullanılmadıkları zaman protezler temiz suda saklanmalıdır.


Protezler ne zaman yenilenmelidir?

Protezin destek doku ile ilişkisi zamanla doku küçülmesi sonucu bozulabilir. Bu ilişki, hazırlama süreçleri ile elde edilebilir. Aksi takdirde protez gevşer ve doku tahriş olmaya ve ağrılı hale gelmeye başlar. Protezi oluşturan materyal bakterilerin yapışması için uygun ortam oluşturmaya başlayınca 2-4 yılda bir yenilenmesi gerekebilir.