tr en

Endodonti, özellikle kök kanalı tedavilerinin gerçekleştirildiği ana bilim dalıdır. Dişin mine ve dentin tabakalarının altında ”pulpa” olarak adlandırılan dişin canlılığını sağlayan damar ve sinir paketinin bulunduğu bir bölüm vardır.

Dişin kronunda ”pulpa odası” adını alan bu bölüm diş köklerinin sonuna kadar uzanmaktadır. Pulpanın herhangi bir sebeple iltihaplanması durumunda, dişin sinirinin alınarak, kanalların sterilize edilip ardından doldurulması gerekir.

Kanal tedavisi nasıl çalışır?

Tedavi ağrıyı önlemek için lokal anestezi ile başlar. Steril ve hassas ekipmanlarla çürük temizlenir ve kırılan kısım çıkarılır. Bu şekilde dişin sinirlerine ulaşılır. Diş kökündeki sinirler ve dokular temizlenir. Bu sayede kök ucuna kadar kök kanalı oluşturulur. Bir veya birden fazla seansta gerçekleşebilen kanal şekillendirilerek özel dolgu malzemeleri ile kanal kök ucuna kadar doldurulur.


Kanal tedavisi kaç seans sürer?

Dişin durumuna göre tek seansta veya birden fazla seansta tedavi edilebilir.


Tek seansta bitmeyen tedavilerde açılan kanal nasıl korunur?

Seanslar arasında kök ve kök ucunu iyileştiren ilaçlarla bandaj yapılır.


Kanal tedavisi sırasında nelere dikkat edilmelidir?

Anestezinin etkileri geçene kadar hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. Tedavi sırasında dişin tedavi edildiği bölgede kuruyemiş ve benzeri sert yiyeceklerin yanı sıra sakız gibi yapışkan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Çoğu diş kırığı seanslar arasında meydana gelir. Geçici dolgunun tedavi seansları arasına düşmemesine dikkat edilmelidir.


Kanal tedavisi sonrası ağrı olur mu?

Tedaviden sonra özellikle çiğneme sırasında dişte hafif ağrı ve hassasiyet olabilir.


Başarısız kanal tedavileri nasıl anlaşılır?

Başarısız bir kanal tedavisini diş ağrısı, spontan ağrı, şişlik ve kök ucunda kızarıklık belirtilerinden anlayabiliriz. Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kaldığında, kanal dolgusu ve üst dolgu yeterince yapılmadığında, mikroorganizmaların kanal içine invazyonu, tedavi sırasında perforasyon veya kırık oluşması, kanal tedavisinin başarısız olması bahsedilen.


Tekrar Kanal Tedavisi Nedir?

Başarısız bir kanal tedavisi yenilenir ve tedavi tekrarlanır. Steril kanal tedavilerinin başarı oranı %90-95 arasındadır.