Ağız içinde dil, yanak, dudak, tükürük bezleri, dişler, çene ve çene eklemi gibi tüm yumuşak dokuların her türlü hastalık ve hastalıklarının teşhis ve cerrahi tedavisi yapılabilmektedir.
Ağız ve çene cerrahisi yirmi yıllık cerrahinin ardından çene kemiğinde kist operasyonları ile başlamıştır. Üçüncü azı dişleri olarak adlandırılan yirmilik dişler, biri sağda, biri alt ve üst çenede olmak üzere toplam dört tanedir. Genellikle 18-24 yaşları arasında görünür hale geldikleri için 20 yaşındaki kadınlar olarak adlandırılırlar. Ancak daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabilirler.
Her 20 yaşındaki dişin çekilmesi gerekmez. Ancak erken dönemde çekilmeyen yirmi yaş dişleri çene ve dişlerde ciddi sorunlara neden olabilir.
Cerrahi çekimlerden sonra ilk 48 saat sigara içilmemelidir. Çok sıcak veya soğuk ürünler tüketilmemeli, doktor tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
20 Yaş Dişleri
Ağzımızda en son çıkan dişler yirmi yaş dişleridir. Genellikle yirmili yaşlarına kadar sürdükleri için bu adla ya da yirmilik dişle de anılırlar. Yirmilik dişlere üçüncü azı dişleri de denir. 18-24 yaşları arasında ağızda yerlerini alırlar. Ama genellikle geç çıkarlar ya da gömülü kalırlar. Bazı insanların dört bilgelik dişi vardır ve nadiren hiç oluşurlar. Çoğu zaman ağızda yirmi yaş dişlerinin sürmesi için yeterli yer yoktur ve birçok yirmi yaş dişi gömülü kalır veya tam sürmeden ağızda kalır. Bu dişler etkilenmişse bu konuda eğitim almış ağız cerrahları tarafından çekilmesinde fayda vardır.
Gömülü Dişler
Uygulama yaşına gelinmesine rağmen normal oklüzyonda yerini alamamış; Kemik ve yumuşak dokuda kalan dişler gömülü diş olarak tanımlanır. Etkilenen dişlerin oluşumu, bireylerin genetik özellikleri, beslenme şekilleri, dişlerin fonksiyona katılımı, cins değişiklikleri gibi parametreler altında değişkenlik gösterebilir. Genellikle erkeklerde 20-23, kadınlarda 21-22 yaşları arasında görülür.
Kist Tedavileri
Diş köklerinde veya çene kemiğinin herhangi bir yerinde gelişebilen patojenik yapılara kist denir. Kist ameliyatı zorunlu bir işlemdir. Ne yazık ki, sadece ilaçla iyileşme sağlanamaz. Bu nedenle ağız cerrahları tarafından sınırları belirlenmeli ve bulundukları bölgeden cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Ağız ve çene kemiğindeki kistler genellikle dişlerden kaynaklanan kistlerdir. Ayrıca ağız boşluğunda çok yaygın olmasa da ağızdaki tükürük bezlerinden ve yumuşak dokulardan kistler gelişebilir.